כשהקמנו את היקב, הכנסנו אל כל אחד מתהליכי העבודה, את הדברים שחשובים לנו. האיכות הבלתי מתפשרת,
המעורבות של כל בני המשפחה, החיבור להיסטוריה המשפחתית והמקומית והקשר לקהילה שמסביבנו.
לצד כל אלו, היה חשוב לנו להקים יקב שמתבסס על קיימות ואחריות חברתית ושולח תמיד מבט אל הסביבה, הטבע והקהילה.
איך אנחנו עושים זאת?
פעילות חברתית:
היקב רואה את עצמו כחלק מהקהילה המקומית וזה מתבטא בהתנהלות שלנו בתוך היקב וכמשפחה.
את החיבור לקהילה אנחנו מיישמים בכמה דרכים.
בכל קיץ, כשהבציר מתקרב, אנחנו מארחים את ילדי זכרון יעקב במסגרת שיתוף פעולה עם קייטנת המתנ”ס המקומי.
הילדים דורכים על הענבים, מוסיפים שמרים, לומדים על תהליך עשיית היין
ולומדים להכיר את סיפור היקב, שמתחבר גם לסיפור ההיסטורי של זכרון.
הפעילות הזו, היא הזדמנות לקרב את הילדים לחקלאות, למקום ולהיסטוריה שלו.
במהלך כל ימות השנה אנחנו מארחים, ללא תשלום, קבוצות של עיוורים, פגועי ראש ובעלי שיתוק מוחין שנהנים מסיור ביקב,
הסברים וסיפורים המותאמים לאופי הקבוצה. זו חוויה מדהימה, שכן הם זוכים לגעת בחביות העץ,
להריח מקרוב את היין ולהבין דרך חוש הריח, הטעם והמגע את סיפור היקב וייצור היין בכלל.
עבורינו אירוח קבוצות כאלו מתחבר ישירות לסיפור המשפחתי והאישי שלנו. שלומי דהאן, אח של ברק,
ומי שהיה מח”ט עזה לשעבר ומועמד לתפקיד מפקד השייטת, נפצע בתאונת דרכים לפני 12 שנים ונותר פגוע ראש.
מתוך ההכרות המשפחתית עם הנושא, היה חשוב לנו לשלב בעשייה ביקב פעילות מעשירה,
שיוצרת הרבה עניין ומשמחת את האנשים שמגיעים לבקר.
בנוסף, היקב משתתף בפרויקט “חודש הזקן”. במהלך חודש זה אנחנו מארחים ביקב גימלאים, שנהנים מסיור ללא תשלום ביקב
ושומעים מאיתנו על תהליך ייצור היין ביקב בוטיק, נהנים מטעימה של היינות שלנו ושומעים את הסיפור מסביב ליקב.
כמו כן, אנו מעסיקים אנשים בעלי מוגבלויות ביקב.
בעזרתן האדיבה של גיל, גינת, דגנית ושונית שפירסמו פוסט בקבוצה בפייסבוק, ועובדות בקבוצת “שכולו טוב”, שמתמקדת בהכשרה,
שיקום ושילוב תעסוקתי וחברתי של אנשים עם מוגבלות (ואפילו זכתה ב-2017 בפרס של האו”ם (!!) על מודלים חדשניים שמקדמים
שילוב תעסוקתי), מצאנו את העובד המתאים – רנט, שכבר ביום הראשון למד להפעיל את המשאבה. וכל יום לומד משהו חדש.
והוא כל כך מבסוט. ואנחנו עוד יותר
ייצור יין טבעוני
היינות שלנו ביקב סומק מיוצרים ללא שימוש במרכיבים מן החי ולכן קיבלו את תו Vegan Friendly.
חשוב לדעת שיינות רבים מופקים בעזרת מרכיבים מהחי. מרכיבים אלו שעוזרים להצללת היין,
אמנם מסוננים במהלך תהליך הייצור, אבל השימוש בהם הופך יינות רבים לכאלו שהם “מחוץ לתחום” עבור טבעונים.
יקבים רבים משתמשים בחומרים מן החי לתהליך העבודה השוטף של היקב –
באיזינגלאס Isinglass – תמצית חלבונים שמקורה בשלפוחית ציפה של דגים.
לרוב בשימוש ביינות לבנים עם תרכובות טאנינים קצרות, לשם הצללה וריכוך.
באלבומין – חלבון ביצה. בשימוש ביינות אדומים לשם ריכוך הטאנינים.
בקזאין – חלבון מחלב בקר. בשימוש ביינות לבנים לשם הפחתת מרירות ועפיצות כתוצאה מיישון ממושך בחביות,
או לשם הבהרת יינות שהפכו חומים כתוצאה מחשיפה ממושכת לחמצן.
ביקב שלנו, בחרנו להשתמש במינרלים טבעיים, כמו בנטוניט וקאוליניט, או בשיטה הישנה והטובה של זמן וסבלנות…
חיבור לעסקים קטנים ומקומיים
כמשפחה, נשתדל לרכוש קודם כל תוצרת מקומית ישראלית, זאת כדי לתמוך בעסקים קטנים בקהילה הקרובה ובמעגלים שסביבה.
את הקניות נעשה תמיד במכולת השכונתית, את הפירות והירקות נקנה ישירות מהחקלאים המקומיים,
שמספקים תוצרת נפלאה וטרייה ובכלל נשתדל כמה שיותר קניות כחול-לבן מחברות ישראליות שמייצרות כאן
ומספקות מקומות תעסוקה לעובדים ישראלים.
שמירה על הסביבה
כחלק מהחיבור הטבעי שלנו לקיימות ולשמירה על הסביבה, אנחנו מגדלים את הכרמים בשיטה של פיקוח מזיקים.
הקשר היומיומי ביננו לבין הפקח מסייע לנו להיות עם היד על הדופק ולרסס את הכרמים רק לפי הצורך,
תוך הפעלת שיקול דעת וצמצום כמה שאפשר של השימוש בחומרי ריסוס.
עקרון אקולוגי נוסף שאנחנו מיישמים ביקב הוא מיחזור. הגפת שנשארת לאחר תסיסת הענבים,
מפוזרת חזרה בכרם ומשמשת כדשן איכותי במיוחד.
את הצמחייה ששתלנו ביקב ובחצר, אנחנו דואגים להשקות במים שנאספים במתקני הקירור של היקב –
ממערכות הקירור והמזגנים שפועלים כל הזמן כדי לשמור על טמפרטורות מדויקות בתהליך ייצור היין.
רבות מהפעולות האלו שאנחנו עושים ביקב, מאתגרות אותנו ומחייבות אותנו לחשוב מחוץ לקופסה, אבל החיבור לקהילה המקומית,
השמירה על הסביבה וערך הקיימות החשוב לנו כל כך, מנצחים כל אתגר ומנחים אותנו בעשייה השוטפת.